Margreeth de Jongh
Margreeth de Jongh | |
---|---|
Affiche van orgelconcert van Margreeth Chr. de Jong, 10-9-2014. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 026591 | |
Geboren | 1961 Goudswaard (Z.H.) |
Beroep | musicus |
VIAF | Margaretha de Jong |
Achtergrond
Margreeth de Jong groeide op in een groot gezin dat kerkelijk behoorde tot de Gereformeerde Gemeenten. Op achtjarige leeftijd kreeg ze haar eerste orgellessen. Op haar elfde speelde ze in Goudswaard (Z.H.) haar eerste kerkdienst. Haar vader was daar ouderling en gedurende enige tijd organist. Op haar dertiende verhuisde ze met haar ouders naar Dirksland op Goeree-Overflakkee. Ook daar begeleidde ze af en toe kerkdiensten.
Opleiding
Na de middelbare school volgde Margreeth de Jong de studie orgel aan het conservatorium in Rotterdam. Ze kreeg hier lessen van Arie J. Keijzer en studeerde kerkmuziek bij Barend Schuurman. Ook volgde zij improvisatielessen bij Bert Matter aan het Arnhems Conservatorium. In 1986 sloot ze haar studie af met de diploma’s Kerkmuziek, docerend Musicus orgel en uitvoerend musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond van deze zeer uitzonderlijke prestatie verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland.
Buitenlandse studies
De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).
Middelburg
Margreet de Jong trouwde in 1994 met de Middelburgse musicoloog, theoloog en Bachkenner Albert Clement. Het paar kreeg samen drie kinderen. Ook vanuit Middelburg ging Margreet de Jong verder met muziek maken. Zo was ze aanvankelijk cantor-organist in de Lutherse kerk in Middelburg en vanaf 2002 was ze in de Zeeuwse hoofdstad verbonden als organist aan de Nieuwe Kerk. Ook was ze regelmatig organist in de Prinsekerk te Rotterdam. Samen met haar man Albert Clement richtte ze de Commissie Orgelconcerten Middelburg op die een reeks concerten op de bekende 18e -eeuwse orgels in de Oostkerk en de Lutherse Kerk organiseerde.
Orgelspel
In haar eigen orgelspel etaleert Margreeth de Jong vaak een voorliefde voor de Franse laat-Romantische werken. Verder speelt De Jong vooral eigen bewerkingen van psalmen en gezangen in barokstijl. Margreeth Chr. de Jong is (momenteel, 2023) werkzaam als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Zij gaf talrijke concerten in de belangrijkste orgelconcertseries van Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. In 2014 werd ze door de gemeente Middelburg benoemd tot stadorganist. Zij was daarmee de eerste vrouw in de geschiedenis van deze Middelburgse traditie.[1] Naast haar eigen orgelspel componeerde Margreeth de Jong ook regelmatig, meest koraalgebonden werken voor onder meer orgel, cantorij en zangstem. Haar oeuvre omvatte in 2021 meer dan 120 opusnummers. Zij heeft werken geschreven voor orgel, koor, solozang en orgel, orgel met verschillende instrumenten, piano en strijkorkest. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en in de USA.
Docent
Sedert januari 2005 doceert Margreeth de Jong aan de University College Roosevelt (UCR), het internationale Honours College van de Universiteit Utrecht te Middelburg.
Prijzen/eretekens
- Prix de Virtuosité te Parijs, 1988
- Eerste prijs internationaal UFAM concours Parijs, 1988
- Eerste prijs César Franck-concours, Haarlem, 1988
- Zilveren medaille Societe Academique ‘Arts-Sciences-Lettres’, 1994, voor betekenis voor de Franse orgelcultuur
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Bronnen
- Margaretha de Jong (documentatiemap) (Middelburg: Zeeuws Documentatiecentrum, 2008)
- Website Margreet de Jong
Auteur
-W. van Gorsel, 2023
Noten