Hijlikmakers (heiligmakers): verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
Hijlikmakers (heiligmakers) of 'ielikmaekers'.
| above      = Hijlikmakers (heiligmakers), 'ielikmaekers
}}
 
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.  
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.  
[[Bestand:toondag_60231.jpg|right|250px|thumb|'''Ielikmaeker'' in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231]]
[[Bestand:toondag_60231.jpg|right|250px|thumb|'''Ielikmaeker'' in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231]]
Regel 30: Regel 27:
{{GoToOriginal}}
{{GoToOriginal}}


[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:Eten en drinken]]
[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]

Huidige versie van 17 apr 2025 08:09

Hijlikmakers (heiligmakers) of 'ielikmaekers'. Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.

'Ielikmaeker in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231

Ingrediënten

Bereid uit:

  • 300 gr bloem
  • 175 gr honing
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 20 gr sucade
  • 20 gr oranjesnippers
  • theelepel kaneel
  • theelepel nootmuskaat
  • 1 ei.

Bereiding

De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm. dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 minuten; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook Koopdagen).

Auteur

-v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

-Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335.

-Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984