Salmonellose (paratyphus): verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
| (3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
| Regel 1: | Regel 1: | ||
Darminfectie die door een bacterie, behorend tot de groep der Salmonella's (waartoe onder andere ook de tvphusverwekker behoort wordt veroorzaakt. Men krijgt de infectie door de consumptie van besmet voedsel. De import van besmet veevoedsel van buiten Europa is een belangrijke bron voor deze infecties. die vooral in de zomermaanden frequent voorkomen. Een explosie van deze aandoening kwam in 1874 in Middelburg voor en was zo uitzonderlijk dat ze zelfs internationale aandacht heeft getrokken | [[Bestand:Samonella1.jpg|thumb|right|300px|Ingekleurde foto met een elektronenmicroscoop waarop in rood Salmonella Typhimurium te zien is terwijl het menselijke cellen binnendringt. Bron: Wikimedia Commons]] | ||
Darminfectie die door een bacterie, behorend tot de groep der Salmonella's (waartoe onder andere ook de tvphusverwekker behoort wordt veroorzaakt. Men krijgt de infectie door de consumptie van besmet voedsel. De import van besmet veevoedsel van buiten Europa is een belangrijke bron voor deze infecties. die vooral in de zomermaanden frequent voorkomen. Een explosie van deze aandoening kwam in 1874 in Middelburg voor en was zo uitzonderlijk dat ze zelfs internationale aandacht heeft getrokken ([[leverworstvergiftiging]]). Achteraf is dit, wat toen als een vleesvergiftiging is beschreven, een typische salmonellose geweest. Tegenwoordig komen salmonellosen in Zeeland vaker voor dan in andere provincies. De oorzaken hiervan zouden kunnen zijn: het grote aantal huisslachtingen. Het relatief grote aantal toeristen en de zogenaamde spekclubs (groepen mensen die voor gezamenlijke rekening een varken laten slachten, een typisch Zeeuws gebruik). | |||
==Auteur== | ==Auteur== | ||
| Regel 7: | Regel 9: | ||
A.A. Fokker en J.P. Berdenis van Berlekom, De leverworstvergiftiging. | A.A. Fokker en J.P. Berdenis van Berlekom, De leverworstvergiftiging. | ||
[[category: | [[category:gezondheidszorg]] | ||
Huidige versie van 26 jul 2025 08:50

Darminfectie die door een bacterie, behorend tot de groep der Salmonella's (waartoe onder andere ook de tvphusverwekker behoort wordt veroorzaakt. Men krijgt de infectie door de consumptie van besmet voedsel. De import van besmet veevoedsel van buiten Europa is een belangrijke bron voor deze infecties. die vooral in de zomermaanden frequent voorkomen. Een explosie van deze aandoening kwam in 1874 in Middelburg voor en was zo uitzonderlijk dat ze zelfs internationale aandacht heeft getrokken (leverworstvergiftiging). Achteraf is dit, wat toen als een vleesvergiftiging is beschreven, een typische salmonellose geweest. Tegenwoordig komen salmonellosen in Zeeland vaker voor dan in andere provincies. De oorzaken hiervan zouden kunnen zijn: het grote aantal huisslachtingen. Het relatief grote aantal toeristen en de zogenaamde spekclubs (groepen mensen die voor gezamenlijke rekening een varken laten slachten, een typisch Zeeuws gebruik).
Auteur
Pel
Literatuur
A.A. Fokker en J.P. Berdenis van Berlekom, De leverworstvergiftiging.