Jan Pieter Cornelis Boot

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Pieter Cornelis Boot

J.P.C. Boot tijdens een excursie in het dennenbos op Schouwen, bron: Sterna, 1 november 1999, pag. 15.
Geboren 6 september 1906 Haamstede
Overleden 25 december 1983 Haamstede
Beroep fruitkweker en burgemeester

Biografie

Jeugd

Jan Pieter Cornelis Boot werd geboren te Haamtede maar ging in Zierikzee naar de middelbage school. Daar deed hij examen HBS-B in 1924. In verband met de slechte verbindingen was hij genoodzaakt daar op kamers te wonen.

Flora en Fauna van Schouwen

Boot werd fruitkweker te Haamstede en woonde aan het Duinwegje te Burgh. Hij had altijd grote belangstelling voor de Zeeuwse flora en fauna. Vooral vlinders hadden zijn bijzondere interesse. Hij onderhield contact met entomoloog Boer Leffef uit Wageningen en bioloog Jaap Mennema uit Rotterdam met wie hij de flora van Schouwen-Duiveland in kaart bracht. Boot was twaalf jaar voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie en in een tijd dat collegae nog alle insecten doodspoten had hij al kennis van biologische bestrijdingsmiddelen voor de fruitteelt. Boot was in 1967 en 1968 zeer nauw betrokken bij het R.I.V.O.N.-onderzoek naar het voorkomen van vlindersoorten in westelijk Schouwen-Duiveland. Hij was mede-oprichter van de Natuur- en Vogelwacht op Schouwen-Duiveland. Zijn werk voor deze vereniging (het leiden van natuur-excursies, lezingen, opleiding van natuurgidsen, adviseren bij bestemmingsplannen) en zijn grote kennis van de natuur op Schouwen-Duiveland beïnvloedden het natuurbehoud daar in gunstige zin. Van zijn hand verschenen enkele artikelen over vlinders in de Levende Natuur en Entomologische Berichten.

NSB

Boot werd in 1941 lid van de Nationaal Socialistische Beweging, een keuze die hij later 'dom' zou noemen. Daardoor werd hij op 16 december 1942 NSB-burgemeester van Haamstede en Burgh tot 1945 en waarnemend burgemeester van Noordwelle, Serooskerke (S-D) en Renesse van 1944-1945. Hij deed dit, naar eigen zeggen, om zoveel mogelijk ten dienste van de gemeenschap te kunnen werken. Hij vluchtte dan ook niet op Dolle Dinsdag en hield vanaf die datum een dagboek bij waarin hij zijn doen en laten verantwoordde. Desalniettemin werd hij na de oorlog geïnterneerd voor een periode die even lang duurde als zijn burgemeesterschap. Deze periode zou hem nadien ook nog tekenen en is er oorzaak van geweest dat hij inzake de Oosterschelde kwestie en de Deltawerken met betrekking tot de natuur- en vogelwacht geen uitspraken deed. Boot overleed onverwacht op eerste kerstdag 1983 op 77-jarige leeftijd.[1]

Bibliografie

Auteurs

Van Aartsen, herzien: Peter Sijnke, 2011 en J. Francke, 2015.

Literatuur

Noten